Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 21°C

Yaz İshalinden Korunma Yöntemleri

Yaz İshalinden Korunma Yöntemleri

Yaz aylarında, sıcakta mikropların daha kolay çoğalmaları, havuz ve denizlerden mikrop bulaşma riskinin artması, uygun ortamlarda saklanamayan gıdalarda bakterilerin artması gibi sebepler ishal vakalarının artmasına sebep oluyor.

İshallerde en çok sıkıntı yaratan durum aşırı sıvı ve elektrolit (sodyum,potasyum) kaybı oluyor. Bu nedenle ishal tedavisinde sıvı tüketimi ve beslenme büyük önem taşıyor. Dr.Ali Esat Keskin, ishalden korunma yöntemlerini aktarıyor:
[checklist]

  • Musluk suları ve kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin.
  • İçine buz konulmuş suların ishal kaynağı olabileceğini unutmayın.
  • Çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin.
  • Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin.
  • Kişisel hijyene önem verin ve sık sık ellerinizi yıkayın.
  • İshalli kişilerle aynı tuvaletleri kullanmamaya dikkat edin.

[/checklist]
Dr. Keskin, ishal vakalarının tedavisi için de önerilerini paylaştı:
[checklist]

  • İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırır. Bu nedenle salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli; bağırsak hareketlerini hızlandıran kepek ekmeği yerine beyaz ekmek tüketimi tercih edilmelidir.
  • İshalli kişiler yağsız makarna, haşlanmış patates, yağsız patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi ürünleri tüketebilir.
  • İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak, son derece önemlidir. Tüketilen su birden ve hızlıca değil az az ve sık sık olacak şekilde tüketilmeli.

[/checklist]
Dr. Keskin, kişilerin doktorlarına danışmadan ishal kesici ilaçlar kullanmamaları konusunda da uyardı: “İshal gelişigüzel kesilirse, sindirim sistemindeki  zararlı bakteri ve toksinlerin atılımı durabilir ve tablo daha da ağırlaşabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.