Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Sahte Web Sitelerine Karşı Korunun

Sahte Web Sitelerine Karşı Korunun

Dünya çapında bilinen birçok markanın sahte web sitelerini üreten saldırganlar sistemlere sızarak veri çalmayı hedefliyor.

Bu markalar arasında Türkiye’de de faaliyetlerde bulunan Remax, Paypal, Visa, Citibank ve Mastercard da yer alıyor. Bunun dışında yine ülkemizde de sıkça kullandığımız e-posta sitelerinin de sahteleri yaratılıyor.

Yahoo, Hotmail ve Gmail’in sahtesini oluşturan saldırganlar, daha çok kadın kullanıcıların sıkça ziyaret ettiği e-ticaret siteleri eBay ve Amazon gibi siteleri de oltalama saldırılarına malzeme ediyor.

Artık saldırganlar mobil cihazlar üzerinden de ulaşılan sahte ödeme adresleri yaratıyor. Mobil cihazlarda web sitelerini gezen kullanıcılar genelde bu sitelerin adreslerini görmedikleri için sahte adreslerden pek de korunamıyor. Bu nedenle güvenlik yazılımlarına mobil cihazlarda daha da fazla ihtiyaç duyuluyor.

Sosyal medya gibi araçlar nedeniyle kişisel verilere daha kolay ulaşan saldırganlar, kişiselleştirilmiş e-postalarla kullanıcıları sahte web sitelerine yönlendirmeye çalışıyor. Bu sahte web sitelerinden kaçınmak için yapılması gerekenleri Trend Micro 5 adımda özetliyor:

[checklist]

  • Öncelikle sık kullandığınız siteleri yer imleri (Bookmarks) arasına ekleyin. Zira arama motorlarındaki sonuçlar sahte sitelere yönlenmenize sebep olabilir.
  • e-posta ile gelen şüpheli tekliflere kanmayın. İstenmeyen e-postaların birçoğunda inanılmaz indirimler ve özel teklifler öne çıkarılıyor. Bu e-postalar kullanıcıları ya sahte sitelere yönlendiriyor ya da içinde bulunan zararlı yazılımı sisteme sokmaya çalışıyor.
  • İnanılmaz reklamlara itibar etmeyin. İstenmeyen mesajlar ya da çevrimiçi reklamlar kullanıcıların aklını çelmek için abartılı teklifler sunabiliyor. Örneğin, “Bedava iPad kazanmak için tıklayın” gibi inanılmaz teklifleri görmezden gelin.
  • Ödeme sitelerinin adreslerini iki kere gözden geçirin. Kullanıcıların doğrudan parasını çalmak isteyen saldırganlar, özellikle ödeme sistemlerinin sahte web sitelerini oluşturarak kredi kartı bilgilerini çalmayı amaçlıyor.
  • Güncel bir güvenlik yazılımı kullanın. Sahte alışveriş sitelerini engelleyen bir güvenlik yazılımıyla veri hırsızlığından korunun

[/checklist]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.