Dolar 34,4096
Euro 36,3049
Altın 2.842,70
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

Restoran Seçerken Tuvaletine Bakın!

Restoran Seçerken Tuvaletine Bakın!

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, tüketicilerin restoran seçiminde sadece yemeklerin lezzetine ve restoranın görünüşüne göre karar verdiklerini, ancak gerçekte yediğimiz yiyeceklerin güvenilir ve sağlığımızı bozmayan bir yapıda olmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde her yıl ortalama 9000 gıda zehirlenmesi yaşanıyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa tıp Fakültesi verilerine göre ise bir yıl içinde 11 834 gıda kaynaklı hastalık vakası kayda geçirildi. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner tüketicilerin dışarıda yemek yerken gıda zehirlenmesinden korunmaları için restoran seçiminde dikkat etmeleri gereken noktaları özet olarak sıraladı.

Tüketicilerin öncelikle girilen restoranın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olup olmadığını sorgulamalarını; kayıtlı olmayan restoranlarda kesinlikle yemek yenilmemesini önerdi.

Saner restoran seçiminde çok önemli bir kritik noktanın ise restoranın tuvaleti olduğuna dikkat çekerek; tuvaleti pis olan, tuvalet kağıdı ve sıvı sabun bulunmayan bir yerde hijyenden bahsetmenin mümkün olmadığını ve üretilen gıdaların sağlığı bozma riski taşıdığının altını çizdi.

Samim Saner şüpheye düşüldüğünde tüketicinin “mutfağınıza bakabilir miyiz?” diye sormasının da önemini belirtirken; dağınık ve hijyenik olmayan bir mutfak ortamında güvenilir bir yiyeceğin üretilemeyeceğinin altını çizdi.

Saner severek yenilen önemli yiyeceklerden olan salataların da çeşitli mikrop ve virüsleri içermesi olasılığı olduğunu, bu nedenle güvenilmeyen yerlerde asla salata tüketilmemesini önerdi. Uygun koşullarda dezenfekte edilmeyen salataların başta bulaşıcı sarılık, tifo gibi çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyen Saner, şüphe edilen durumlarda tüketicilerin salataların mutfakta nasıl dezenfekte edildiğini sormasını ve salata dezenfektanı kullanıldığından emin olunmasını önerdi.

Köfte gibi riskli gıdaların içerebileceği zararlı mikroorganizmaların ancak iyi pişirme ile yok olacağını belirten Saner bu tip riskli ürünlerin içinin kırmızı kalmayacak, ancak dışında da yanma oluşmayacak şekilde pişmiş olmasına dikkat edilmesini önerdi.

Saner, pasta ve soğuk tüketilen şarküteri tabaklarında servis edilen ürünlerde mikroorganizmaların ürememesi için soğuk bir şekilde servis edilmiş olmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Bu kurallara uygun olmayan yerlerde gıda tüketmenin büyük bir sağlık riski taşıdığının altını çizen Saner, uygun olmayan yerlerin ALO 174’e bildirilmesinin ve sonucunun takip edilmesinin ülkemizde gıda güvenliğinin gelişmesi için çok önemli bir vatandaşlık görevi olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.