Dolar 32,5680
Euro 34,9959
Altın 2.431,33
BİST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Mümessiller Neden Dayanışma İçinde Olamaz?

Mümessiller Neden Dayanışma İçinde Olamaz?

Tıbbi Mümessiller neden birlik ve beraberlik içinde olamadığını hiç düşündünüz mü?

İlaç firmalarının pazarlama yüzü olan ve son zamanlarda adlarını sıkça duyduğumuz “Tıbbi Mümessiller” birlik ve beraberlik içinde olamıyorlar.  Sebebi Nedir? diye sorarsanız. İşin fıtratında var diyebiliriz.

Sektörde çalışan Tıbbi Mümessiller, Üniversitelerin 2 – 4 yıllık bölümlerinden ve herhangi bir branştan mezun olmuş kişilerden oluşuyor. Toplumun her kesiminden kişi bu sektörde yetenekleri doğrultusunda çalışabiliyor. İlanına başvuru yapmış olduğu firmamın karşısına çıkardığı engelleri ( Mülakat, İmtihan vb) aştıktan sonra sektöre adım atabiliyor.

Pazarlarmanın en önemli kurallarından biri de rakibinden önce yer almaktır. Eğitimde aldığın satış becerileri anlamını yitirmesi yapılan ilk “Satış Baskısı” ile sona eriyor. Rakiplerin, arkadaşın olamadığı gibi dayanabileceğin biri de olamıyor. Ama rakip ilaç çalışmıyorsan. Çok güzel paylaşımlarda bulunabiliyorsunuz.

“İnsan ilk önce kendisi için çalışır” mantığıyla rakibin işten çıkması rekabette olduğu firma ve ilaca yarıyor. Neden mi? Çünkü hekim çok sevdiği bir insanı kaybetmesinden dolayı rakibi olan ilacı yazarak firmayı cezalandırdığını düşünüyor.

Bugüne kadar sektör içinde çalıştığı sürece işten hiç çıkarılmamış bir mümessil ile işinden çıkarılmış, geçim sıkıntısı olan bir mümessilin psikolojisinin aynı olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Tabiki olamaz.

Vaatleri herkes sever. Hele birde umudunu ve geleceğini bağladığı bir işi varsa… İnsan, kaybetmemek için dayanışma içinde olmak ister. Lakin, başta dediğim gibi bu işin fıtratında var. Dayanışma içinde olalım derken. Karşına firma yöneticilerin haricinde yöneticilerle karşılaşıyorsun. Çevrende bölge ve İl temsilcisi olmuş rakiplerinle karşılaşıyorsun.

Daha önce illerde bulunan “Tıbbi Mümessil Dernekleri” ile karşılaştınız mı? Lokal oldukları için kısa sürede sorunları çözebiliyorlardı. Yine “rakip psikolojisi” devreye girdiği için toplantılara ve kurallara uymak istemeyenler dahi oldu. 10 yıl içinde hepsi fesih oldu.

Eczane Teknisyenleri, dayanışmayı nasıl başardı? “Eczacı Odaları” iyi bir destek ve örnek olduğunu kabul etmek gerekir. Her sorunlarına lokal çözümler buldular. İhtiyaçları oldukları her türlü eğitimi birebir aldılar.

“Tıbbi Mümessiler ne zaman birlik ve beraberlik içinde olur?” sorusuna cevabım ” Ne zaman art niyet düşünmeden karşındaki rakibinle çay içtiğin zaman” diyebilirim.

Öğrenmek, Keşfetmektir.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/10/bulent-vural-250×250.jpg” ]Bülent Vural
Kule Canbazı Editörü
www.bulentvural.com[/author]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.