Dolar 32,3918
Euro 35,1481
Altın 2.325,22
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Kızmak Var Belli Etmek Yok

Kızmak Var Belli Etmek Yok

İnsanlar ve hayvanlar, gerçek ya da hayali bir tehdit ile karşılaşınca kızarlar ve kendini korumak için tepki verirler. Bir başka deyişle, kızıp tepki vermek, canlının kendini koruma çabasıdır.

Cana ve mala saldırı tehdit olduğu gibi, onura saldırı da tehdittir. Şöyle ki; İnsan hakları beyannamesinde, özetle: ‘dünyadaki her insanın insanca muamele görme hakkı vardır,’ deniyor. İnsan onuruna saldırı, ‘ben seni insan yerine koymuyorum,’ anlamı taşır. İnsan yerine konmamak ciddi bir tehdittir ve insanı kızdırır. Örneğin; bir insanı kandırmak, kullanmak,  yalan söylemek, küçük görmek, kötü niyetli davranmak, umursamamak, o insana insanca muamele etmemektir. Böyle muameleye maruz kalan kişi, kızar ve tepki verir.

Kızmak doğal bir duygudur ve her duygu bir gibi bir enerji oluşturur. Bu enerji, mutlaka bir yere yönelecektir. Kızdıran güçsüzse, tepki vermesi kolaydır. Eğer, kızdıran güçlüyse veya anne, baba, öğretmen, usta, eş gibi saygı duyduğu, hatta kutsal saydığı bir kişi ise ne olacak? Ya, ‘eşeğini dövemeyen semerini döver,’ misali öfke bir zayıfa yönelecek, ya da kişinin kendine yönelecektir.

Kişi kızgınlığını anında ifade edemezse; kızgınlık, öfkeye dönüşür. Daha sonra da; ben tehdit edilmeme rağmen tepki gösteremedim, ben korkağım, acizim diye, kişi kızgınlığını kendine yöneltir. Bu da aşağılık duygusuna dönüşür. Şahıs içine attığı bu kızgınlığı, illaki bir gün bir yere yöneltir. Kişi kızgınlığını kendine yöneltirse; aklını kaçırabilir, hasta olabilir ya da intihar edebilir. Başkalarına yönelterek, kişilere eziyet edebilir, cinayet işleyebilir, iftira atabilir, dedikodu edebilir, eğer duygu patlama noktasına gelirse intikama dönüşür.

Kızgınlık duygusu, içe atıldığında katlanarak büyüyor, gün gelip bir patlama ile intikama dönüşebiliyor. İntikam bir patlama sonucu olduğundan, orantısız, abartılı hatta insanın aklının hayalinin alamayacağı kadar acımasız ve şiddet içerebilir.

Bizde ‘kızmak var belli etmek yok,’ diye bir söylem var. Sanki kızmak kötü bir şeymiş, iyi insanlar, terbiyeli insanlar kızmazmış gibi saçma bir görüş var. Kötü olan kızmak değil, kızgınlığı dile getiriş biçimidir. Kızdığını, uygun bir üslupla, dile getirip, kızdıranı uyarmak kâfidir. Oysa pek çok kişi, kızdıranı anasından doğduğuna pişman edecek abartılı tepki veriyor.

Kızgınlığı, kendine döndürenler, kendi başını yakıyor. Bunun yanında içinde tutup nefrete, intikama dönüştürenler hem kendini hem de başkasını yakıyor. En iyisi usulünce bir tepki ile ‘defi bela defi kaza’ kabilinden savmak gibi görünüyor.
[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.