Dolar 32,5519
Euro 34,9369
Altın 2.443,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İşitme Bozukluklarına Karşı B3 Vitamini

İşitme Bozukluklarına Karşı B3 Vitamini

Dünyada her gün milyonlarca kişi sağır edici gürültü içinde yaşıyor. Bunlara patlamaların yakınında bulunanlar kadar hava ulaşımı ve inşaat sektöründe çalışan kişiler de dahil.

Gürültü kulak salyangozunu uyaran sinirlere zarar veriyor. Kulağın içindeki bu ufak yapı ses sinyallerini beyne iletiyor.

Araştırmacılar B3 vitaminine benzeyen bir maddenin yüksek seslere maruz kalan farelerin duyma sinirlerini koruduğunu ortaya çıkardı. Bu vitamin, nikotinamid ribosid ya da kısaca NR.

Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi ve California’daki Gladstone Enstitüsü’nden araştırmacılar, Hücre Metabolizması Dergisi’nde yayınladıkları makalede yüksek sese maruz bıraktıkları bir grup fareye NR vermiş. Gürültüden önce ve sonra NR verilen fareler sağır olmazken, plasebo verilenler işitme kaybı yaşamış.

Araştırmacılardan Samie Jaffrey, bu sonucun kendilerini çok şaşırttığını, NR verilen farelerin neredeyse hiç ses duymamış gibi yaşamlarını sürdürdüğünü söylüyor. Araştırmacı, aynı zamanda vitamin gürültüden hemen sonra verildiğinde de aynı yararı gösterdiğini söylüyor. Bu da çalışma için önemli. Çünkü bilimadamları yüksek sese maruz kalan bir hastaya olaydan sonra bir terapi uygulayabilmek istiyor.

Gürültü kaynaklı işitme kaybı zaman içinde artıyor. Jaffrey, büyük bir gürültünün yarattığı etkinin duyma sinirlerine etkisinin birkaç gün, hatta haftadan sonra belirdiğini söylüyor.

Sinir hücrelerinde oluşan hasar zaman aldığı için NR ile müdahale fırsat sağlayabilir. Uzman, eğer yeteri kadar erken müdahale edilebilirse kaybın engellenebileceğini düşünüyor.

Duyma kaybının işitme yollarındaki sorunlardan ya da bazı ilaç ve yaşla ilgili hastalıklardan da kaynaklanabildiği belirtiliyor. Bunlar arasında şeker hastalığı ve akciğer yüksek tansiyonu da var. Araştırmacılar nikotinamid ribosidin bu durumlarda da işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek için sabırsızlanıyor.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.