Dolar 32,5235
Euro 34,7509
Altın 2.488,15
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Bizim Maymun İştahlılar

Bizim Maymun İştahlılar

Bir adam, komşusu Ahmet beyin yanına gitmiş ve “Komşum, biraz konuşabilir miyiz?” demiş. Ahmet Bey “Tabii,” deyince;

“Ahmet Bey kardeşim, benim eşim çok şişman. Hele gece olunca korsesini çıkardı mı koca göbeği iyice ortaya çıkıyor. Tam bir daire haline geliyor. Senin karın da öyle mi?” diye sormuş. Ahmet Bey: “Yoo hayır, benim karım kilolu değil. Hiç göbeği yoktur. Bu yüzden korse takmaz. Vücudu çok güzeldir,” demiş. Adam, “Pekâlâ,” deyip devam etmiş; “Benim karım, geceleri saçına bigudiler takar, yüzüne de kremler sürer, maskeler yapar. Görsen o halini insan korkar. Senin karın da öyle yapar mı?” Ahmet Bey, “Benim karım tam bir afettir. Saçına bigudi takmasına, yüzüne kremler sürmesine gerek yoktur,” demiş. Bunları duyunca adam son sorusunu sormuş:

“Öyleyse niye benim karımın peşindesin be adam!”

Günümüz toplumunu, ‘Tüketim toplumu’ diye tanımlıyorlar. Yani bizim maymun iştahlı diye tanımladığımız şeyin ta kendisi. İlgi duyduğu şeyden hevesini alan, ilgi çekici yeni bir şey arıyor.  Hikâyedeki Ahmet Bey, kendisini heyecanlandıran bir hanımla evleniyor, heyecanı kaybolunca, hayatına yeni bir heyecan katmak istiyor ve gözünü dışarıya çeviriyor.

İnsanın kendini oyalaması, hayatına heyecan katması masum gibi görünebilir ancak burada fark edilmesi gereken iki şey var. Birincisi; insan neden oyalanma isteği duyar? İkincisi; İnsanın nesnelerle oyalanması anlaşılır bir şeydir ama insanla oyalanması acayiptir.

Oyalanmak isteyen insan sıkılıyordur. Bir insan sıkılıyorsa; kendisinden sıkılıyordur. Öyleyse sıkılan insan kendini düzeltmek durumundadır. Düzeltmek deyince; kendini tanıyıp, düzeltebileceği şeyleri düzeltecek, düzeltemeyeceği şeyleri de kabul edeceklerdir. Hani; ‘Kendini olduğun gibi kabul et,’ ‘Kendinle barışık ol,’ Nereye gidersen git, kıçın arkandadır,’ ‘Kendinle baş başa kalabilenlerin başkasına ihtiyacı olmaz’ vb. gibi söylemlerin kökü işte buraya dayanır.

Kendini düzeltmeye yanaşmayanların tek çaresi, kendinden kaçmaktır. (Kendinden kaçmak; kendimi incelersem, arızalarımı göreceğim,  kendimi arızalı görmeye dayanamam, en iyisi ben bu işe hiç bulaşmayayım.) Kendinden kaçmanın en iyi yolu, zihni daima başka bir mevzu ile meşgul etmektir.

İnsan kendi doğasına uygun yaşadığında asla sıkılmaz. Bir sürü saçma sapan kurallar, prensipler insanın doğasına uygun yaşamasına engeldir. Şartlar ne olursa olsun, doğasına uygun yaşamayı becerenler, sadece sevdikleri şeyleri yapacağı için asla sıkıntı duymayacak, macera aramayacak ve gözleri dışarıda olmayacaktır.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.