Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Tahsil Neye Yarar?

Tahsil Neye Yarar?

İngiliz bir misyoner, Amazon yakınlarına, çalışmaya gitmiş. Oralarda çok ilkel kalmış ve halen insan eti yemekte olan bir kabilenin olduğunu öğrenmiş. Doğruca o kabileye gitmiş.

Kabile şefi onu mükemmel bir İngilizce ile karşılamış. Misyoner şaşırmış ve “İngilizceniz mükemmel. Üstelik Oxford aksanıyla konuşuyorsunuz. Böyle İngilizce konuşan bir insanın hala yamyam olması akıl alacak gibi değil,” demiş.

Kabile reisi; “Ben Oxford mezunuyum, orada çok şey öğrendim. Evet, hala insan eti yiyoruz ama artık çatal bıçak kullanıyorum, bu gibi kuralları orada öğrendim,” demiş.

Tahsilden çok şey umuluyor ama genellikle umutlar boşa çıkıyor. Bu durum ülkemizde de böyledir.

Bilgiye ulaşmaya can atan yurdum insanı, seviyesine uygun bilgi sunulmadığından ilgisiz görünür.  Kendisinin ulaşamadığı bilgiye, ulaşan tahsillilere gıpta ile bakar, onları sayar ve sever. Tahsilli insanın; işinin ehli, bilgili, görgülü, nezih, kibar, saygılı, dürüst vb. olmasını bekler.

Tahsili, uzmanlık eğitimi olarak tanımlayalım. Bazıları bu eğitim esnasında görgülerini artırabilirken, bazıları bunu dahi yapamaz. Pozitif ilim tahsil etmiş olmalarına rağmen, hurafelerden medet uman tahsillileri görünce, bazılarının layığıyla uzman bile olamadığını, görür hayret ederiz.

İnsan ne kadar tahsil yaparsa yapsın sonunda özüne uygun davranıyor. İnsanın özünü de bebeklikte atılan temeller oluşturmaktadır. Çocuk daha iki yaşını bitirdiğinde temellerin yüzde sekseni atılmış oluyor. Geriye kalanlar da yedi yaşına kadar tamamlanmış oluyor. İşte bu gerçeği bilenler, insanın özüne yatırım yapmaya çalışıyorlar. Bütün ideolojiler de bunu çok iyi bildiğinden, çocukları ele geçirmenin yolunu arıyorlar.

‘Ağaç yaşken eğilir,’ demişler. Temelleri oluşmuş bir insan, her şeyi kendi değirmeninde öğütüyor. Yaşadığı şeyleri yorumlarken, özünü esas alıyor. Öğrendikleri ile temellerini değiştiremediğinden, öğrendiklerini temellerine göre eğip, büküyor. Neticede temel özü oluştururken, tahsil ancak makyaj olabiliyor. O yüzden tahsil hikâyedeki gibi çatal bıçak kullanmayı öğretiyor ama işin özü aynı kalıyor.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.