Dolar 32,3366
Euro 35,1967
Altın 2.247,97
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 14°C

Müdad “Tıbbi Mümessiller Mağdur Ediliyor”

Müdad “Tıbbi Mümessiller Mağdur Ediliyor”

Mümessil Dayanışma Derneği (MÜDAD) Kurucu Başkanı Avukat Ahmet Can, İlaç sektöründe çalışan Tıbbi Mümessillerin ne şartlarda çalıştıkları hakkında bir açıklama yayınladı.

Türkiye’de 15.000 civarı Tıbbi Mümessil, 300 – 350 civarı irili ufaklı İlaç firması Türk İlaç piyasasına hizmet etmektedir.  İlaç  satış ekiplerinin sahadaki temsilcileri olarak bilinen tıbbi mümessiller, bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde, şirket eğitimleriyle aldıkları medikal, satış ve pazarlama eğitimleri doğrultusunda, sorumlu oldukları ilaçları, doktor ve eczacılara tanıtıp satışını gerçekleştirmek en temel görevleridir.

Bu zorlu göreve gelmeleri kolay değildir. Tıbbi mümessil olmak için binlerce başvuru arasından kabul görüp, 2 – 4 aşamalı mülakatları ve ölçme-değerlendirmeleri başarıyla geçip bir firmanın eğitimine davet edilmek,  eğitimdeki yüzlerce aday arasından seçilmek ve seçildikten sonra daima geride kalmamak için ön sıralarda rekabet içinde olmak, tıbbi mümessillerin zaten  nasıl bir yetkinlik ve yeterliğe sahip olduklarını yeterince açıklamaktadır.

[checklist]

  • İlaç satışlarından doğrudan sorumlu tutulan ve her an işten çıkarılma riskini yaşayan tıbbi mümessillerin bu zorluklarının yanında bir de zorunlu eğitim ve sınava tabi tutulmaları sıkıntılarını daha fazla artırmaktadır.
  • 2011 yılında ilk defa Beşerî Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikle zorunlu eğitim ve sınav –ÜTE- ortaya çıkmış olup, sertifikasyon zorunluluğu konusunda tıbbi mümessillerden hiçbir görüş ve öneri alınmamıştır.
  • Yine, eğitim ve sınav içeriği tamamen Sağlık Bakanlığı’nın insiyatifine bırakılmış, hiçbir şekilde tıbbi mümessillerin görüş ve önerileri sorulmamış ve tıbbi mümessiller dikkate alınmamıştır.
  • Yıllardır sektörde çalışan tıbbi mümessiller –ki bunlar arasında 20 yıldır çalışanlar bulunmaktadır-  bir anda zorunlu sınava tabi tutulmuşlardır. Tıbbi mümessillerin tamamı önümüzdeki günlerde yapılacak olan zorunlu sınavı geçemezse 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren iş sözleşmeleri feshedilecek, tazminat hakları verilmeyecek ve işsiz kalacaklardır.
  • Sertifika programı Rekabet Hukukuna aykırı bir şekilde sadece bir Üniversiteden verilmektedir. Tıbbi mümessillere eğitim kurumunu seçmesi için tercih hakkı tanınmamıştır.  Söz konusu eğitimi Sağlık Bakanlığı kendisi de verebilecekken, bunu sadece bir  üniversiteye adeta tahsis ve hediye edilmiştir.
  • Üniversitelerin 2 yıllık Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümlerinden mezun olan tıbbi mümessiller 4 yıllık yenileme eğitim ve sınavına  tabi tutulmazken, yıllardır sektörde çalışan ilaç tanıtımında tecrübeli tıbbi mümessillerin yenileme eğitimi ve sınavına tabi tutulması hak ve eşitlik duygularını zedelemektedir.
  • Ortaya çıkan eğitim müfredatı, yönetmelikte tanımlaması yapılan tanıtım mesleğinden çok uzaktır. Eğitim içeriği tıbbi mümessillerin bir çoğunun işine dahi yaramayacak  ancak her konuda bilgi sahibi olma gibi bir zorunluluk varmış gibi her bir branşta (Farmakoloji, Epidemiyoloji, Mikrobiyoloji, Toksikoloji vb) yıllarca tıp eğitimi alınarak öğrenilebilen ağır konulardan oluşmaktadır.  Örneğin,  Farmakoloji eğitim modülünde bir tıp fakültesi mezunu farmakoloğun bile cevap veremeyeceği kadar ağır konu ve sorular bulunmaktadır.
  • Tıbbi teori ağırlıklı olan derslerin yerine pratik ve uygulamaya dönük derslere, vak’a incelemelerine yer verilmemiştir.
  • Uzaktan eğitim sistemine verilmesi rağmen eğitimdeki verimli olmayan teknik aksaklıkların bir çok kez baş göstermesi,  ders alan tıbbi mümessillerin konsantrasyonunu bozmakta, boşuna zaman harcamalarına neden olmaktadır.
  • Eğitim ve sınav ücreti makul seviyenin çok üzerindedir. Mevcut durumda alınan 1.180 TL bir tıbbi mümessilin bir ayda aldığı maaşı kadardır.
  • Eğitim ve sınav ücreti tıbbi mümessillerden alınmakta ya da maaşlarından kesinti yapılmaktadır.
  • Ürün tanıtım temsilcisi olan Tıbbi mümessiller ürün tanıtım elemanı olarak tanımlanmaktadır. Meslekleri tanıtım temsilciliği olmasına rağmen eleman seviyesine düşürülmüştür.

[/checklist]

Bahsi geçen bu konularda şimdiye kadar tıbbi mümessillerin görüş ve önerileri dikkate alınmamıştır.

KURMA AŞAMASINDA OLDUĞUMUZ VE ADINI MÜMESSİL DAYANIŞMA DERNEĞİ OLARAK BELİRLEDİĞİMİZ MÜMESSİL DAYANIŞMA PLATFORMU OLARAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ ŞUNLARDIR;

[checklist]

  • Eğitim müfredatında gerçekten işe yarayacak içeriklere yer verilmeli, ağır  teorik derslerin yerine pratik uygulamalara ve vak’a incelemelerine ağırlık verilmeli, eğitim konuları tıbbi mümessillerin yönetmelikteki yasal tanımına uygun (Satış, pazarlama,tanıtım vb. teknikler) daha yakın ve iş etiği çerçevesinde olmalı, uygun olmayan dersler iptal edilmelidir,
  • Eğitim zorunlu olsa da Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki  2011 tarihinde  zaten tıbbi mümessil olarak çalışanların kazanılmış hakları korunmalı,  sınavdan muaf olmalılar ve sınavsız eğitimle sertifika verilmelidir.
  • Sınav şartı ancak 2011 yılından sonra mesleğe yeni başlayan tıbbi mümessiller için zorunlu olmalıdır.
  • 4 yıllık yenileme eğitim ve sınav zorunluluğu kaldırılmalı, sertifika ruhsat gibi süresiz olmalıdır.
  • Eğitim verecek kurumların sayısı hızla artırılmalı, birden fazla eğitim kurumu veya üniversiteye eğitim izni verilmeli,  eğitimde rekabet ortamı oluşturulmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı alternatif olarak kendi bünyesinde de eğitim vermelidir.
  • Eğitime katılıp sınavı geçemeyen tecrübeli tıbbi mümessillerin iş sözleşmelerinin feshedilmemesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • Sektörde minimum 1 yıldan beri çalışan ancak sınavı geçemeyen tıbbi mümessiller çalıştıkları firma içerisinde eğitim verilmesi sağlanarak sertifika zorunluluğu giderilmelidir.
  • Yönetmelikteki “Ürün tanıtım elemanı” tanımlaması değiştirilmelidir. Bunun yerine “Ürün Tanıtım Temsilcisi” tanımı getirilmelidir.
  • Eğitim ve sınav ücreti tıbbi mümessillerden alınmamalı ve zaten asgari ücret seviyesine yakın olan maaşlarından kesinti yapılmamalıdır. Bunun yerine, eğitim ve sınav ücreti makul seviyeye indirilmeli ve  tıbbı mümessillerin çalıştığı firmalarca karşılanmalıdır.
  • Tıbbi mümessilleri ilgilendiren bu konularda ve bundan sonraki tüm süreçlerde, kuruluş aşamasında olduğumuz ve adını Mümessil Dayanışma Derneği olarak belirlediğimiz Mümessil Dayanışma Platformu muhatap alınmalı, mevcut sorunlara getirdiğimiz çözüm önerileri acilen dikkate alınmalıdır.

[/checklist]

Kamuoyuna duyurulur.

YORUMLAR

  1. Mgi dedi ki:

    Emeğiniz için teşekkürler,