Dolar 32,5592
Euro 34,9064
Altın 2.433,78
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Şeytan Detaylarda Gizlidir

Şeytan Detaylarda Gizlidir

Bir adam, tuzağa yakalanmış bir ayıyı, kurtarmış. Ayı, kendisini kurtaran adamın peşinden ayrılmamış. Kısa zamanda adam ile ayı dost olmuşlar ve birbirinden hiç ayrılmamışlar.

Bir yaz günü adam yorulmuş ve bir ağacın gölgesine yatmış, uyumaya başlamış. Uyumasıyla beraber bir sinek adamın yüzüne konmuş. Bunu gören ayı, arkadaşını rahatsız eden sineği, eliyle kovalamış. Sinek dönmüş bir daha konmuş. Ayı kovalamış, sinek konmuş derken ayı olayı kökten bitirmek istemiş. Hemen kalkmış kocaman bir taşı almış, sineği öldürmek maksadıyla dostunun kafasına kuvvetlice fırlatmış. Adam oracıkta ölmüş.

Ayı, dostuna iyilik yapmak isterken ölümüne sebep olmuş.

Bizim insanımız bir eylemi değerlendirirken, ilk önce eylemi yapanın niyetine bakar. Eğer eylemi yapan kişinin niyetinin iyi olduğu kanaatine varırsa, kişinin verdiği zararı sineye çeker ve yapanı affetmeyi tercih eder.  Bu yüzden hata yapanlar, kendini savunurken, ‘Ben bilerek mi yaptım bunu. Benim bir kastım yoktu,’ derler. Kişinin niyetine bakarak bir hüküm verilecekse, hikâyedeki ayının yaptığı da, nihayetinde iyi niyetli bir eylemdir.

İyi niyetin yol açtığı hatalar kolay affedildiği için, insanlar pervasızca pek çok olaya müdahale ediyorlar. Yardım etme niyetli müdahale güzel ama ehil olan için güzel. Bir olaya müdahale etmek için, ehil olmak niyetten çok daha önemlidir.

Ehil olmanın önemi, ‘Yarım hoca dinden, yarım doktor candan edermiş,’ gibi güzel sözlerle dile getirilmiş olmasına rağmen, ehil olmayanların cahil cesareti sürüp gitmektedir.

İnsanımızdaki bu cahil cesareti nereden geliyor diye bakacak olursak, galiba ehil olanın onların yaşamına kattığı muhteşem detayların ne manaya geldiğini fark edemiyorlar. Örneğin bir mimarın projelendirdiği ev ile atasından gördüğü geleneksel evin farkını göremediği için, işi ehline bırakmıyor.

‘Şeytan detaylarda gizlidir,’ demişler, hayatın en haz verici güzellikleri detayların içindedir. ‘Karnı tok sırtı pek olmak,’ bana yeter diyenler, detayların insana kattıklarını fark edemeyenlerdir. Detay, görgü ve kültürün bir ürünü olduğundan, bunlardan mahrum olanların anlayabileceği bir şey değildir.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/11/huseyin-guducu.jpg” ]Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com[/author]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.