Dolar 32,3160
Euro 35,0944
Altın 2.294,93
BİST 9.050,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ihlamur Çayı Hazırlarken Dikkat!

Ihlamur Çayı Hazırlarken Dikkat!

Ihlamur, hoş kokusu ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle kış aylarının vazgeçilmezi.

Özellikle grip, nezle olduğumuzda imdadımıza hemen yetişiyor. Ihlamur “tilia” olarak bilinen ıhlamur ağacının, bahar aylarında açtığı; çiçeklerin ve yapraklarının oluşturduğu birçok çeşidi olan bir bitki.

Sağlık üzerindeki etkileri saymakla bitmez..
Ihlamur çiçeklerinin sağlık üzerine birçok etkisi bulunduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı İpek Ağaca, bunların başında sinir sistemine etki ederek stres ve kaygıyı azaltması ve rahatlama sağlaması geldiğini belirtti.

Ayrıca Ihlamurun terlemeyi arttırarak toksinlerin atılmasını da sağladığı, ateş düşürücü etkisi de bilinmekte. Öksürüğe, gribe ve nezleye de iyi geliyor. Migren ve boğaz ağrılarını hafiflettiğini de belirten Ağaca, ‘İshal durumunda da rahatlıkla tüketilebilir. Çiçekleri mis gibi kokan, yaprakları tüylü bu güzel bitki, C vitamininden de oldukça zengindir.’ diyerek Ihlamur hazırlarken ve içerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu ;

Ihlamur çayı hazırlarken şunlara dikkat edin!
Ihlamurun hem çiçeği; hem yaprağı kurutulularak demlenip tüketilebilir. 1 tatlı kaşığı ıhlamurun çiçeği ve çiçek yaprağına 1 kupa kadar sıcak su eklenir, ağzı kapalı olarak 10 dk demlenip ardından süzülür. Ihlamur çayı, her zaman taze olarak yapılmalı, kaynatılmamalı ve çok bekletilmemelidir.

Kaynatma işlemi yapıldığında ıhlamur içerisindeki vitamin ve minerallerde kayıp söz konusu olur dolayısıyla içilmesi bir yarar sağlamaz. Aynı zamanda demleme işlemi de bir seferlik yapılmalıdır.

İlk demlemede tüm vitamin ve mineraller ile aromatik yağların alınması gereken kısmı alınır, sonraki demlemelerde bu maddelerde kayıplar oluşur. Ihlamur çayı yaparken çiçek ve yapraklardan oluşan karışımlar yerine tümden çiçeklerden oluşan karışımlar da tercih edilebilir.

Ihlamur çayını içerken dikkat!
Hazırladığımız ıhlamur çayını ara öğünlerde ve yemeklerden sonra şekersiz olarak içebiliriz. Günde 2-3 çay fincanı ıhlamur çayı içilebilir. Fazla kilo şikayetimiz yoksa balla tatlandırarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.

Çocuklar da içebilir
1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçek ve yapraklarından oluşan karışıma 1 kupa kadar sıcak su ekleyip demlediğimiz ıhlamur çayının yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar üzerinede olumlu etkileri vardır. Ihlamur çayı, çocuklara da rahatlıkla içirilebilir. Ayrıca ıhlamur çayına ek olarak 1 yaşından büyük çocuklar için bal eklenebilir.

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    İhlamur tansiyona etki edermi yani Hiper tansiyon hastası icebilirmi yada ne kadar icmeli