Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Oruçluyken Diş Ağrısı Çekmeyin!

Oruçluyken Diş Ağrısı Çekmeyin!

Yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte gerekli ağız ve diş kontrollerinin yapılması gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Ayça Tenli Kurt, “Birçok kişi için kabusa dönüşen diş ağrısı, oruçluyken daha da dayanılmaz hale gelebilir. Bu nedenle henüz  vakit varken diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. “ diye konuştu.

Sindirimin ağızda başladığını ve ağız ve diş sağlığımızın tüm sindirim sistemimiz için çok önemli olduğunu hatırlatan Ayça Tenli Kurt, düzenli diş hekimi kontrolünün önemini de şu şekilde açıkladı:

Öncelikle diş hekimi ziyaretleri süt dişlerinin çıkmasıyla başlamalıdır. Çünkü dişler ağız içinde belirdikten sonra beslenmenin de etkisiyle her daim çürüme riski teşkil ederler. Süt dişleri doğru zamana kadar ağız içinde kalmalıdır. Çünkü erken kaybedilen süt dişleri veya zamanında çekilmeyen süt dişleri sürekli dişlerin ağız içinde konumunu almasında çok önemli yere sahiptirler. Süt dişlerinin sürekli dişlerin rehberi olduğu unutulmamalıdır. 6 yaşında gelen ilk sürekli dişlerle başlayarak tüm sürekli azı dişlerine koruyucu hekimlik adı altında fissür örtücü ve tüm dişlere flor uygulamaları yapılmalıdır. Fissür örtücü, dişin çürümeye meyilli derin oluklarını dolgu malzemesi ile kaplama işlemidir. Flor ise dişin mine tabakasına yerleşerek dişin dış etkenlere karşı daha güçlü olmasını sağlar. Devam eden süreçte altı ayda bir diş hekimi kontrolü gereklidir.

Sağlıksız dişlerde dişin derin oluklarındaki renkleşmeler dişlerin zayıf alanlarıdır. Bakım eksikliği durumunda bu bölgelerde çürümeler gelişebilir. Yine diş yüzeylerinde oluşan tartarlar diş eti hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Diş eti hastalıkları uzun vadede diş eti çekilmesi, hassasiyet ve hatta diş kayıplarına neden olabilir. Ancak düzenli yapılan kontroller sayesinde bu ihtimaller ortadan  kalkmış olur. Çürüme, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu  oluşmadan önlenmiş olur.

Yine düzenli check-up sayesinde oluşan çürüklerinde erken müdahalesi önemlidir. Küçük bir dolguyla dişin ömrünü uzatmak mümkündür. Çünkü diş ağrısı gelişip, ertelendikçe kök ucunda enfeksiyona neden olur. Bu noktada dolgu için geç kalınmış dişe gereken tedavi kanal tedavisi olmuştur. Hatta bazen buna rağmen geciktirilip kök ucu enfeksiyonunun büyümesi nedeniyle kurtarılamayıp dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Yaklaşan Ramazan ayında bu tür sorunlara maruz kalmak istemeyen kişilerin mutlaka diş hekimine kontrol olması gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.