Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Dünyanın İlk Topaç Sergisi Türkiye’de..

Dünyanın İlk Topaç Sergisi Türkiye’de..

Dünyanın en kapsamlı topaç sergisi Şubat ayında İstanbul Şişli’de açıldı.

Adları Ömre Bedel Topaçlar
Eski zamanların çocukluk oyunudur topaç çevirmek. Tarsus’ta yaşayan yazar ve ressam Remzi Karabulut, bir çocukluk hayalinin peşine düşmüş, yıllardır topaç biriktirmiş. Sayısı kadar adı olmasa da topaçların, her biri bin bir gece masallarından fırlamış ya da Anadolu’nun bozkırlarında yerel ağızların çeşitlemesi gibi her biri.

Topaç Adları Nedir? Sayalım bir kaçını: Alalı. Angırşak. Arşak. Cicoz. Çini. Bozanak. Bireyme. Deleme. Deveran, Develeme. Değirme. Düğeme. Doma. Dönbaba. Dönergeç. Fırıldak. Fırdöndü. Fıçı. Fırfıra. Fırfırk. Fıtça. Firmen. İştifan. Katır. Kaytan. Kiriştek. Köçek. Kirmen. Kirildek. Muzip. Mozik. Pımpır. Pırfangaç. Totik. Topaç. Tendürük. Tutturamanço. Vızırdak. Vızıldak. Vızık. Vızvız. Yanardöner.

Heykelden, Kısa Filme ve Kitaba Topaçların Buluşması
Remzi Karabulut, İstanbul’un orta yerinde bir topaç sergisi açıyor. Oldukça kapsamlı, çok sayılı ve çok yönlü bir sergi bu. Yüzlerce topaç, 30 topaç konulu resmi, 30 topaç heykeli, 2 topaç konulu kısa film, 1 topaç konulu öykü kitabı ve çeşitli atölyelerle birlikte ilkin Saint-Michel Lisesi’nin ünlü Jeanne d’Arc Sergi Salonu’nda açılacak, ardından başka kentlerde ve ülkelerde sergilenecek.

Remzi Karabulut, topacın peşine düşmüş, onların adlarının, hikâyelerinin peşine düşmüş. Aslında çocukluğunun peşine düşmüş. Şimdi sergisine, çocukluğunun peşine düşmeye çağırıyor izleyicileri.
Karabulut’un “KAYTANSIZ DÜNYA” sergisi, 15 Şubat-3 Mart tarihleri arasında, İstanbul Saint-Michel Fransız Lisesi’nin Jeanne d’Arc Salonu’nda gezilebilir.

Karabulut, Topaçları Hem Yapmış Hem Oynamış.

Sanatçı, orijinal formlardaki topaçlar dışında, kendi tasarımı olan topaçları, topaç heykelleri, kısa filmleri ve öykü kitabıyla, bu alanda neredeyse örneği olmayan bir sergiyle çıkıyor İstanbulluların karşısına. Hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edebilen rengârenk ve heyecan verici bir koleksiyondan bahsediyoruz. Karabulut’un topaç sergisi, taşradan merkeze, Türkiye’nin sanatına değerli bir katkı.

Remzi Karabulut, topaçlara, onların öyküsüne ve çocukluğuna dair şunları dile getiriyor, “Kayıt altına alınmış yazılı bir tarihçesi yok ne yazık ki bu güzel oyuncağın. Büyük olasılıkla erkek çocukların sokağa çıkıp oynamasıyla başlıyordur topacın tarihi. Daha çok Asya, Avrupa, Antik Yunan, Roma ve Çin oyuncağı olduğunu biliyoruz yalnızca. Milattan öce yaşamış Roma’nın önemli devlet adamı, aynı zamanda Latin edebiyatın ilk yazarlarından olan Marcus Parcius Cato, “Ey anne ve babalar, eğer çocuklarınız konusunda dertlerden kurtulmak istiyorsanız, onlara birer topaç alın. Böylece çocuklarınız kötü alışkanlıklardan kurtulur, iyi birer vatandaş olma yolunu bulurlar,” diye seslenmiş. Tarihi değeri olan varlıklar gibi ne yazık ki topacı ileride önem kazanır diye alıp uzun süre koruyan olmamış. Dolayısıyla her yüzyıla tanıklık eden bir modele kavuşmak mümkün değildir. Yuvarlak bir taşın delinip kalem inceliğinde bir dal parçasının saplanması ve ipsiz döndürülmesiyle başlandığını yazıyor kimi kaynaklar. Kimi kaynaklar da, dönen nesne düşmez mantığıyla yola çıkarak topacın doğuşunun suda sektirilen taştan geldiğini belirtiyor. Anadolu’da da tahta attan yaptığımız oyuncak kadar eskidir topaç. Benim için dünya oyuncağı olmasının ötesinde, her yaşta insanın ilgisini çekmesi ve sanatsal bir gizilgüce sahip olmasıyla birlikte sınırsız bir düş gücü yaratması önemli. Hacimlerinin değişkenliği, renklilikleri ve dönme eylemiyle hayat bulması, belli ki insanların her zaman ilgisini uyandıracak. Bu sergiyi daha çok çocukların gözünden bakarak ve onlar gibi oynayarak oluşturmak bana büyük bir mutluluk verdi. Sanırım bundan sonra da bu ilgim devam edecek. Sizler de bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız, bu çok yönlü saf oyuncakla oyunumuzu dalga dalga genişletir, daha çok insanla paylaşır hale getiririz.

Sergi Süresi: 15 Şubat – 3 Mart

Adres: Saint-Michel Lisesi Jeanne d’Arc Salonu Abide-i Hürriyet cad. no:17 Şişli İstanbul

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.