Dolar 32,5604
Euro 34,9941
Altın 2.423,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Doğru Beslenin Hasta Olmayın

Doğru Beslenin Hasta Olmayın

Havaların serinlemesiyle birlikte mevsim hastalıkları kendini göstermeye başladı. Bağışıklık sistemimiz yeteri kadar güçlü ise bu mevsimi hastalanmadan geçirebiliriz. Ancak bağışıklık sistemimizin güçlü olması büyük ölçüde doğru beslenmemize bağlıdır. Uzmanlar, sonbabar ve kış mevsimine girmeden bedeninizi doğru beslenerek nasıl koruyabileceğinizi anlatıyor.

Bağışıklık sistemi vücudumuzun en önemli parçalarından biridir. Özellikle mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemimize büyük görevler düşer. Sonbahar gibi geçiş aylarında grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar oldukça yaygındır. Güçlü bir bağışıklık sistemi bu hastalıklardan korunmamızı veya daha hafif geçirmemizi sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Doğru beslenerek hem bağışıklık sistemimizi koruyabilir, hem de hastalıklardan korunabiliriz.

Hangi besinler bağışıklık sistemini güçlendirir?
Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için, A, C, E vitaminleri, selenyum gibi mineraller, oligosakkaritler, fenol gibi maddeler içeren sebze ve meyveleri bolca tüketmekte fayda var.

Geçiş dönemlerinde:
[checklist]

  • C vitamini için maydanoz, kuşburnu, yeşil biber, limon, portakal, greyfurt, kivi ve brokoli;
  • E vitamini için ayçiçek yağı, zeytinyağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türleri;
  • Beta karoten alımı için havuç, ıspanak, brokoli, domates, pırasa, marul gibi turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyveler tüketmek önemlidir.

[/checklist]

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için büyük öneme sahip olan besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin enfeksiyonları, gastrointestinal sistem hastalıklarını önleyici ve kanser riskini azaltıcı etkileri vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde probiyotik yoğurtlar, bağırsak mikroflorasının dengesini geliştirir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bununla beraber probiyotik yoğurdun sindirimi kolaydır, ishali ve kabızlığı önler, kolon kanseri riskini de düşürür. İleri yaş gruplarında yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirmekte önemli rol oynar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ayrıca demir, magnezyum, selenyum ve çinko almını artırmak gerekir.
[checklist]

  • Demir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzüm;
  • Magnezyum, tahıl, sebze, süt ve deniz ürünleri;
  • Selenyum, balık ve diğer deniz ürünleri;
  • Çinko ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerininde bulunur.

[/checklist]

Bedeninizi güçlendirmek için aldığınız protein miktarını artırmak, aldığınız  yağ miktarını düşürmek yerinde bir karar olur. Aşırı miktarda yağ tüketimi bağışıklık sistemini zaıflatır. Bundan dolayı beslenme programınızda bitkisel yağları tercih etmenizde yarar var. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer madde balıkta  bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleridir.

Geçiş mevsimlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren faktörler
Hastalıklara karşı C vitamini tüketin: Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için kuşburnu, maydanoz, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, kivi ve limon gibi C vitamini kaynağı olan besinler tüketmeye özen gösterin.

Sebzelerle bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Beslenme programınıza koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveleri dahil edin. Her gün en az 5 – 6 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

Haftada 2 -3 kez baklagilleri tüketin: Protein kaynağı olarak kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmeye özen gösterin. Baklagilleri etsiz yemek olarak hazırlayabileceğiniz gibi salatalarınıza da dahil edebilirsiniz.

D vitamini ve süt ürünleri: Sonbahar ve kış aylarında en fazla yoksun kaldığımız vitaminlerden biri D vitaminidir. Güneşten alınan UV ışınları ile deride sentezlenen D vitamini, kemik ve diş gelişimi için önemli olan kalsiyumun vücutta kullanılmasını, depolanmasını sağlar. Bu nedenle yazaylarında mümkün olduğunca güneş ışınlarından yararlanmaya çalışın ve süt, süt ürünleri ve balık tüketmeye özen gösterin.

Katı yerine sıvı yağ tüketin: Havaların soğuması ile birlikte evlerimize çekiliriz ve daha az hareket ederiz. Bununla birlikte yağ tüketimi artarsa kilo alımı da başlar. Bağışıklık sistemimizi korumak ve kilo alımını engellemek için katı yağ tüketimini azaltıp ölçülü sıvı yağ kullanmakta yarar var.

Bitkisel çayları tercin edin: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kuşburnu, ıhlamur, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, adaçayı ve ısırgan otu çayı gibi bitki çaylarını tüketmekte yarar var. Ayrıca su tüketimini de tıpkı yaz aylarında olduğu gibi ihmal etmemek gerekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.