Dolar 32,4489
Euro 34,4780
Altın 2.475,67
BİST 9.609,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

Biber Gazı Hayat Kurtarır Mı?

Biber Gazı Hayat Kurtarır Mı?

Son günlerde hepimizin içini acıtan üniversite öğrencisi  Özgecan’ın vahşice öldürülmesi haberi kadına şiddet konusunun yanı sıra biber gazlarının çantada taşınması konusunu da beraberinde gündeme getirdi.

Özgecan belki de tecavüze uğramaktan çantasındaki biber gazı sayesinde kurtuldu. Babaları Özgecan ve ablasına çantalarında bulundurması ve kendilerini koruması için özellikle alıyormuş bu gazları. Özgecan da olay anında kendini korumak için gazı saldırganın yüzüne sıkmış ve  saldırganın amacına ulaşmasını bu şekilde engellemiş. Her ne kadar öldürülmesine engel olamadıysa da en azından saldırganın tecavüzünü engellemeyi başarabildi. Kendisine tekrar rahmet diledikten sonra gelelim biber gazını taşıyıp taşımama konusuna.

Türkiye’de biber gazı üretimi  kanunlara göre yasak. Sadece Jandarma ve Askeriye’nin kullanım izni olan biber gazları Güney Amerika ve Brezilyadan ithal ediliyor. Gazlar dünyanın en acı biberi olarak bilinen kırmızı Şili biberinden elde ediliyor.  Sivillerin kullanması içinse özel bir üretim veya ithal durumu yok. Fakat kullananlar için de bir ceza gözükmüyor. Yani şimdilik suç kapsamında gözükmüyor. Yalnız şu açıklanıyor ki sivillerin temin ettiği biber gazları kaçak yollarla elde ediliyor ve bu ürünler “gümrük kaçağı” ürün olarak adlandırılıyor. Mevzuata göre göz yaşartıcı gaz ve silahlar, kanuna aykırı veya sonradan bu hale dönüşen gösteri, yürüyüş, miting gibi eylemlerde kullanılıyor.

Biber gazı nüfus ettiği an cildi tahriş etmeye başlıyor, ağız, burun, göz ve solunum yollarında yanmaya yol açıyor. Çok yakın mesafeden kullanırsanız en az yarım saat etkisini sürdürüyor.  Etkilerine gelicek olursak bulanık görme, burun akıntısı, hapşırma, mide bulantısı, deride kızarma gibi tepkiler başlıcaları arasında.

Peki Gerçek Biber Gazını Sahtelerinden Nasıl Ayırırırız?

[tie_list type=”checklist”]

  • İlk olarak gerçek biber gazı koyu renkte ve yeşile dönüktür. Parlaktır.  Sahteleri açık renktedir ve hatta bazen kahverengidir.
  • Spreyin hemen altında fabrika çıkış numarası ve son kullanma tarihi yer alır. Yer almayanlar veya çok küçük yazılanlar, silik durumda olanlar sahtedir.
  • Orijinal biber gazının başlığı iki dişlidir, gazın daha iyi çıkışının sağlanması için. Orijinal olmayanlar tek ya da üç dişlidir.
  • Orijinal spreyin gaz butonu kabarıktır ve yanlarında emniyet dişleri vardır. Sahtelerinde emniyet dişi yoktur.
  • Orijinal spreylerin üzerindeki yazılar incedir. Sahtelerin üzerindeki yazı daha kalındır.

[/tie_list]

Biber gazlarını Kadıköy,Eminönü, Tahtakale, Av Ürünleri satan yerler, Askeri Mağazalar gibi yerlerden alabileceğiniz gibi internet sitelerinden de sipariş verebilirsiniz.

[author image=”https://www.kulecanbazi.com/wp-content/uploads/2014/12/inci-yalcin.jpg” ]İnci Yalçın
Sosyal Medya Uzmanı[/author]

YORUMLAR

  1. Duygu Mafyası dedi ki:

    Mükemmel bir açıklama ve yazı olmuş…Ellerinize sağlık